Opis
Ciemne piwo zawdzięcza swoja barwę słodowi karmelowemu – jednemu z trzech słodów uzytych w zasypie tego piwo , obok pilzneńskiego i monachijskiego – oraz karmelowi dodanemu w procesie gotowania. Krmel daje nie tylko ciemna barwe, ale tez słodycz. Słodycz dopełnia naturalny cukier buraczany dosypany na warzelni.
Naturalne piwo warzone i fermentowane jest w sposób naturalny – bez przyspieszania procesu i bez utrwalania produktu – poza pasteryzacją. Naturalne nasycenie oznacza , że nie ma w nim zbędnych bąbelków – tylko te, które wytworzyły drożdże w procesie fermentacji.
Walonskie powstało przed laty w Sudetach dla uczczenia Walonów , którzy jako pierwsi w średniowieczu odkryli te góry dla nas, wyznaczając w nich pierwsze szlaki.
Zawartość alkoholu: 5,6% obj.
Składniki: woda, słód karmelowy, pilzneński i monachijski, cukier buraczany, chmiel