• person Hubert Kozłowski
  • date_range 2025-02-25
  • whatshot 77

   Podstawą udanego dania są wysokiej jakości produkty. Polacy coraz częściej zwracają na to uwagę, analizując etykiety i przyglądając się informacjom na nim zawartym, w tym również pochodzeniu żywności. Na co zwracać uwagę przy podejmowaniu

  • person Hubert Kozłowski
  • date_range 2024-07-21
  • whatshot 299

Zakupy produktów spożywczych regionalnych mogą mieć kilka pozytywnych wpływów na ekologię: Zmniejszenie emisji CO2: Transport żywności na duże odległości generuje znaczne ilości dwutlenku węgla (CO2) i innych gazów cieplarnianych.

  • person Hubert Kozłowski
  • date_range 2024-07-21
  • whatshot 306

Korzyści Regionalnych Produktów Spożywczych        Regionalne produkty spożywcze odgrywają istotną rolę nie tylko w kulinarnym krajobrazie, ale także w gospodarce, kulturze i ekologii. Odkąd światowy rynek spożywczy stał się coraz bardziej

  • person Hubert Kozłowski
  • date_range 2023-05-22
  • whatshot 413

ZDROWA DIETA, czyli jaka? Co jeść by być sytym i nie odczuwać za chwilę głodu? Jak przyrządzać swoje posiłki, aby były zrównoważone i zbilansowane? Jak zacząć dobrze się odżywiać? Na te, jak i również inne pytania odpowiemy

  • person Hubert Kozłowski
  • date_range 2023-03-14
  • whatshot 455

Kupowanie produktów ekologicznych czy bio przestało być wyłącznie modą, a stało się rynkowym zjawiskiem, które coraz mocniej przybiera na sile. Tylko czy te produkty są rzeczywiście zdrowsze od żywności konwencjonalnej? O

  • person Hubert Kozłowski
  • date_range 2021-12-05
  • whatshot 650

     Każdy z nas wie jak uciążliwe może być robienie zakupów, ile czasu zajmuje odwiedzenie tylko jednego marketu, a co dopiero robienie zakupów u swoich wybranych dostawców czy rolników. Pociąga to za sobą przezwyciężanie problemów

  • person Hubert Kozłowski
  • date_range 2021-12-05
  • whatshot 546

W 2018 r. korporacje międzynarodowe wytransferowały z Polski 17 mld zł zysków, co przełożyło się na ok. 3 mld zł ubytku w dochodach z CIT - wskazał Polski Instytut Ekonomiczny w raporcie „Luka CIT w Polsce w latach 2014-2018”. Problemem

  • person Hubert Kozłowski
  • date_range 2021-11-20
  • whatshot 676

Coraz więcej Polaków zdaje sobie sprawę, że jakość i pochodzenie żywności mają znaczenie. Jak jednak odnaleźć się w różnych symbolach i znakach graficznych na opakowaniach? Jakich certyfikatów i oznaczeń szukać na produktach i jak

  • person Hubert Kozłowski
  • date_range 2021-11-20
  • whatshot 693

Potrawy na bazie naturalnych składników i produktów regionalnych z całej Polski. Ocalone od zapomnienia, tradycyjne przepisy, często w nowym, spektakularnym wydaniu. Przed nami kolejna, szósta już odsłona ogólnopolskiej „Bitwy Regionów”.  

  • person Hubert Kozłowski
  • date_range 2021-11-20
  • whatshot 858

Pełne smaku i aromatu zdrowe oleje nierafinowane są dla większości ludzi czymś zupełnie obcym. Niewielka jest grupa ludzi zdających sobie sprawę, że olej posiada smak i zapach. Olej rzepakowy pachnący kwitnącym polem rzepaku, olej słonecznikowy

  • person
  • date_range 2015-02-15
  • whatshot 920

Sieci handlowe promują jako „świeże” pieczywo odpiekane z mrożonego półproduktu. Detaliści nagminnie lekceważą obowiązki informacyjne. Inspekcja Handlowa zakwestionowała blisko 60 proc. przebadanych partii pieczywa. Skalę nieprawidłowości ujawniło ministerstwo rolnictwa w odpowiedzi na interpelację posła Marka Wójcika. Urząd nie zamierza jednak wprowadzać specjalnych oznaczeń dla pieczywa odpiekanego z mrożonek.

  • person
  • date_range 2015-02-15
  • whatshot 840

Co roku sezon grillowy rusza na wiosnę. Z działek, ogrodów i parków uniosą się w powietrzu apetyczne zapachy pieczonych na ruszcie mięsnych kąsków. Smakowite jedzenie to jednak nie wszystko. Polacy chcą spożywać produkty wysokiej jakości,